AktualnościMakroCzatowania z publicznych serwerów Discord trafią do wyszukiwarki Google: Jak się wyłączyć

Czatowania z publicznych serwerów Discord trafią do wyszukiwarki Google: Jak się wyłączyć

Autor: Cointelegraph·

Najważniejsze informacje

  • •Serwery odkrywalne Discorda, definiowane jako społeczności z co najmniej 1000 członków znajdujące się w publicznym katalogu i otwarte do dołączenia bez zaproszenia, otrzymają publiczne strony internetowe z możliwymi podsumowaniami dyskusji od 16 listopada, a kwalifikujące się wiadomości mogą pojawić się w wynikach wyszukiwania od połowy grudnia.
  • •Wiadomości opublikowane przed wdrożeniem nie zostaną uwzględnione, a nazwy użytkowników i awatary będą wyłączone z publikowanych treści, choć indeksowane wpisy będą widoczne dla każdego w otwartym internecie, a nie tylko dla posiadaczy kont Discord.
  • •Użytkownicy muszą ręcznie zrezygnować poprzez Ustawienia użytkownika > Dane i prywatność przed rozpoczęciem udostępniania wiadomości w połowie grudnia; funkcja jest domyślnie wyłączona w Australii, UE i EOG, Wielkiej Brytanii, Kanadzie, Korei Południowej oraz dla kont nastolatków.
  • •Administratorzy serwerów mogą niezależnie blokować wiadomości z poszczególnych kanałów lub całych serwerów poprzez Ustawienia serwera > Obecność w sieci oraz wyłączyć podsumowania dyskusji; rezygnacja po uruchomieniu chroni tylko przyszłe wiadomości, a wyszukiwarki mogą przechowywać kopie z pamięci podręcznej.
  • •Polityka może wpłynąć na społeczności kryptowalutowe — Cointelegraph zidentyfikował blisko 800 serwerów z tagiem „kryptowaluty”, około 1400 z tagiem „trading” i ponad 700 z tagiem „finanse” spośród ponad 63 000 serwerów odkrywalnych na platformie.
Czatowania z publicznych serwerów Discord trafią do wyszukiwarki Google: Jak się wyłączyć

Discord wdraża zmianę polityki, która sprawi, że rozmowy z jego największych publicznych serwerów staną się wykrywalne w wyszukiwarkach, w tym w Google — posunięcie, które wzbudziło obawy o prywatność wśród użytkowników, których dotychczasowe dyskusje były ograniczone do platformy.

Zmiana obejmuje serwery odkrywalne (Discoverable Servers): społeczności z co najmniej 1000 członków, które znajdują się w publicznym katalogu Discorda i nie wymagają zaproszenia do dołączenia.

Zgodnie z ogłoszeniem Discorda, każdy serwer odkrywalny otrzyma stronę internetową od 16 listopada, która może zawierać podsumowania dyskusji z publicznych kanałów. Od połowy grudnia pojedyncze wiadomości opublikowane w kwalifikujących się kanałach mogą zacząć pojawiać się w wynikach wyszukiwania w sieci, poinformowała firma we wtorek. Wiadomości opublikowane przed rozpoczęciem wdrażania nie zostaną uwzględnione, a nazwy użytkowników i awatary będą wyłączone z publikowanych wiadomości. Publikowane strony i indeksowane wpisy będą znajdować się w otwartym internecie, widoczne dla każdego, kto przeprowadza wyszukiwanie, a nie tylko dla posiadaczy kont Discord.

Discord przedstawił to posunięcie jako odpowiedź na migrację społeczności internetowych z tradycyjnych tablic ogłoszeń na jego serwery, co — jak stwierdziła firma — utrudniło znajdowanie przydatnych odpowiedzi. „Doprowadziło to do tego, że cenne informacje są zamknięte w rozmowach na Discordzie, niedostępne dla szerszego internetu. Chcemy to naprawić” — oświadczyła firma.

Decyzja spotkała się z krytyką użytkowników obawiających się, że ich rozmowy mogą dotrzeć do odbiorców wykraczających poza społeczność, dla której były przeznaczone — nawet jeśli serwery są z założenia publicznie dostępne.

Inni przyjęli zmianę z zadowoleniem, argumentując, że może ułatwić znajdowanie przydatnych odpowiedzi. Jeden z użytkowników w wątku ogłoszenia Discorda określił to posunięcie jako „zdecydowanie konieczne”, podczas gdy inny stwierdził, że migracja społeczności z forów na Discorda utrudniła wyszukiwanie ich dyskusji.

Polityka może również wpłynąć na społeczności kryptowalutowe, które polegają na Discordzie w kwestiach dyskusji technicznych, wsparcia i ogłoszeń projektów. Cointelegraph zidentyfikował blisko 800 serwerów oznaczonych tagiem „kryptowaluty”, około 1400 oznaczonych „trading” i ponad 700 oznaczonych „finanse” w publicznym katalogu Discorda. Discord poinformował, że łącznie na platformie znajduje się ponad 63 000 serwerów odkrywalnych. Ile z tych społeczności utrzyma swoje kanały dostępne dla otwartego internetu, to jeden ze szczegółów wartych obserwacji w miarę postępu wdrażania.

Jak zrezygnować

Użytkownicy mają czas do rozpoczęcia wdrażania udostępniania wiadomości w połowie grudnia, aby zrezygnować, zanim ich wpisy staną się uprawnione do pojawiania się w otwartym internecie. Discord poinformował, że funkcja będzie domyślnie wyłączona dla użytkowników w Australii, UE, Europejskim Obszarze Gospodarczym, Wielkiej Brytanii, Kanadzie, Brazylii i Korei Południowej. Wyłączeni będą również użytkownicy-nastolatki. Dla użytkowników z innych regionów ustawienie musi zostać wyłączone ręcznie, aby treść wiadomości nie trafiła do sieci.

Aby zrezygnować, użytkownicy powinni otworzyć Ustawienia użytkownika > Dane i prywatność i wyłączyć opcję „Pokaż treść moich wiadomości z kanałów odkrywalnych na stronach internetowych”. Zgodnie z wskazówkami Discorda ustawienie to obejmuje każdy serwer odkrywalny, do którego należy użytkownik.

Funkcję można również wyłączyć po uruchomieniu, choć robiąc to, chroni się tylko wiadomości wysłane po rezygnacji. Użytkownicy, którzy chcą usunąć kwalifikującą się wiadomość, muszą usunąć ją z Discorda, a firma ostrzega, że wyszukiwarki mogą przez pewien czas przechowywać kopie z pamięci podręcznej.

Administratorzy serwerów mogą niezależnie uniemożliwić pojawianie się wiadomości z poszczególnych kanałów lub całych serwerów na publicznych stronach internetowych i w wynikach wyszukiwania poprzez Ustawienia serwera > Obecność w sieci. Mogą również wyłączyć podsumowania dyskusji, których wdrażanie ma rozpocząć się w listopadzie. Przy podsumowaniach pojawiających się w listopadzie i indeksowanych wiadomościach od połowy grudnia etapowy harmonogram pozostawia określone okno czasowe dla członków i administratorów na zapoznanie się z tymi ustawieniami, zanim wpisy staną się uprawnione.